Ghidul Vinul.RO 2011

Pentru al doilea an consecutiv, revista Vinul.RO a lansat o publicatie anuala, ce sper sa devina un obicei de acum incolo: Ghidul Vinul.ro 2011. Realizat in format de buzunar, ghidul se adreseaza celor interesati sa cumpere vinuri fara a avea ulterior suprize neplacute. Structurat in 3 parti: “Vinuri romanesti”, “Vinuri straine” si “Lectii de degustare”, Ghidul Vinul.ro 2011 cuprinde nu mai putin de 350 de note de degustare precum si articole ce privesc consumul vinului: de la “Cum sa vorbesti vinul” la “Pro si contra paharelor de vin specializate”.

In ceea ce priveste capitolul “Vinuri romanesti”, sunt prezentate rezultatele degustarilor comparative pentru urmatoarele soiuri albe: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Feteasca alba, Feteasca regala, Riesling italian, Muscat Ottonel si Tamaioasa romaneasca, in vreme ce pentru vinurile rosii atentia autorilor s-a oprit asupra vinurilor realizate din urmatoarele soiuri: Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon si Pinot Noir. O atentie deosebita li s-a acordat rozeurilor precum si “Altor vinuri romanesti”, lista celor din urma cuprinzand indeosebi vinuri pentru HoReCa, ori editii speciale create pentru retail-uri. In cadrul capitolului “Vinurilor straine” au fost analizate vinuri existente pe rafturile hypermarketurilor romanesti sau a magazinelor de specialitate provenind din urmatoarele tari: Africa de Sud, Argentina, Australia, Bulgaria, California, Chile, Italia, Portugalia, Spania si Ungaria. Cel din urma capitol, “Lectii de degustare” cuprinde articole cu privire la degustarea si servirea vinurilor, raspunzand totodata si unor intrebari pe care consumatorii de vin le ridica destul de des.

Fara indoiala, consumatorii de vin din Romania simt necesitatea unui astfel de ghid care sa le prezinte o gama cat mai larga de vinuri, atat din retail cat si din HoReCa. Fata de editia de anul trecut nu pot sa nu remarc o crestere a numarului de soiuri de vinuri romanesti: Feteasca alba, Muscat Ottonel si Tamaioasa Romaneasca la vinuri albe, Cabernet Sauvignon la vinuri rosii. Personal cred ca o atentie deosebita ar trebui acordata vinurilor din soiuri autohtone. Daca edtia de anul trecut a Ghidului Vinul.ro, cuprindea un sub-capitol intitulat “Albe, racoritoare, de vara” in care erau prezentate vinuri obitnute din soiuri albe romanesti precum Cramposie Selectionata, Mustoasa de Maderat, Sarba si Francusa, in editia din acest an aceste referiri lipsesc. Atat pentru vinurile albe precum si pentru vinurile rosii. Tot la capitolul minusuri semnalez lipsa notelor de degustare pentru vinurile din Franta, Germania sau Moldova, prezente de altfel in editia de anul trecut. Personal ma asteptam sa intalnesc chiar si una sau doua tari noi, precum Austria sau Georgia.

Ca o concluzie, Ghidul Vinul.ro 2011 e un produs in continua perfectionare, de care consumatorul roman de vin are nevoie pentru a se orienta in fata enigmelor imbuteliate ce stau pe rafturile magazinelor. Costa 34 de RON si se poate comanda de pe site-ul vinul.ro.

Adaugă un comentariu

*

*