Cinque Terre 2009, Azienda Sassarini

Vinul primei duminici din luna decembrie vine dintr-o zona speciala a Italiei, situata pe Riviera italiana, in regiunea Liguria, in apropierea orasului La Spezia, inclusa in lista Patrimoniul Mondial Cultural si Natural al UNESCO: Cinque Terre. Pe langa frumuseata si pitorescul locului, cele cinci sate: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore, care formeaza arealul Cinque Terre sunt deopotriva si zone viticole. Denumirea de Origine Controlata (DOC) Cinque Terre, acordata vinurilor albe produse in aceasta zona dateaza din 1973 si poate cuprinde urmatoarele sub-zone Costa de Sera, Costa de Campu si Costa de Posa. Vedeta arealului e insa un vin licoros – Cinque Terre Sciachetrà – produs din struguri stafiditi. Legislatia DOC prevede ca pentru vinurile cu denumirea Cinque Terre sa fie folositi urmatorii struguri: Bosco (min. 60%), Albarola si/sau Vermentino (max. 40%).

Un Cinque Terre 2009 produs de Azienda Sassarini din satul
Monterosso al Mare mi-a servit drept companion de-a lungul dup-amiezii de duminica. Prima impresie vizuala sugera un vin cu ceva rest de zahar: de o culoare galben-aurie, asemanatoare palincii neaose tinute in butoaie de stejar, cu care se lauda salajenii. Nasul inducea si mai mult impresia unui vin dulce: flori de tei, fagure de miere, crema de zahar ars. Partial imi aducea aminte de Aligvárom 2009 de la Nyakas, insa mai scazut in intensitate si cu o paleta de arome nu atat de detaliata. In ciuda semnalelor dulci emise pana acum, gustul e unul citric, cu aciditate moderata, cu o vioiciune ce indeamna numaidecat la o portie de ansoa sau calamar la gratar cu lamaie.


Intrucat am primit vinul din partea unui prieten, ce a colindat meleagurile celor “cinci plaiuri” in vara acestui an, detaliile cu privire la pretul acestui vin sau disponibilitatea lui in magazinele de profil de la noi sunt de prisos.

Adaugă un comentariu

*

*