Ce vin cumperi de Craciun?

In ultima vreme tot mai multi cunoscuti m-au intrebat ce vin sa aleaga ca si cadou de Craciun diversilor parteneri de afaceri, colegi, prieteni, apropiati. Cu dilema asta sunt sigur ca s-au confruntat si altii asa ca mi-am zis ca nu ar strica sa scriu cate ceva despre cum am rezolvat eu problema. Pentru ca, trebuie sa fiti de acord cu mine, data fiind varietatea de vinuri disponibile pe piata nu e chiar simplu si usor sa faci alegerea potrivita.Pentru a va usura munca, trebuie lamurite de la bun inceput cateva aspecte ale problemei. In primul rand trebuie stabilit bugetul. Dat fiind ca suntem intr-o perioada de asa-zisa criza am structurat preturile in patru intervale valorice, dupa cum urmeaza: pana la 20 de RON, (aprox. pana la 5 euro) intre 20 si 50 de RON (aprox. 5-10 euro), intre 50 si 100 RON (aprox. 10-25 euro), intre 100-200 RON (aprox. 25-50 euro). Asa ca, faceti rapid niste calcule, uitati-va in portofel, verificati conturile si vedeti in ce interval va situati. Asta nu inseamna neaparat ca vinurile din categoria de pana la 20 RON sunt proaste, iar cele peste 200 RON sunt cele mai bune. Exista desigur o legatura intre pretul unui vin si calitatile sale, insa aceasta legatura isi pierde din insemnatate cand in ecuatia alegerii vinului intra cel de-al doilea parametru: destinatarul cadoului.

E dificil si poate injust sa imparti oamenii in categorii dupa nivelul de cunostinte in domeniul vinului, insa cu permisiunea voastra am sa comit acest pacat. Sper ca Cel de Sus sa ma ierte. Avem asadar oamenii cu cunostinte putine despre vin, apoi urmeaza persoanele cu cunostinte medii despre vin, si nu in ultimul rand, mai putini la numar, pe cei cu cunostinte avansate despre vin. Acuma nu-i o tragedie daca nu stiti care e nivelul cunostintelor in domeniul vinului (ca doar nu-i o valoare cuantificabila, care sa fie afisata pe site-ul primariei in dreptul impozitului pe locuinta), insa cu cat stiti mai multe despre preferintele in materie de vin ale respectivei persoane cu atat va fi mai usor sa va decideti si sa faceti alegerea potrivita.

Personal cred ca vinurile oferite cadou cu ocazia Craciunului trebuie sa vina cat mai putin din supermarket. Daca tot e sa cumperi un vin cu pret peste mediu, ia-l dintr-un loc in care conditiile de pastrare sunt cat de cat decente. Asa ca daca aveti in apropiere un magazin specializat in comertul cu vinuri nu ar strica sa-i treceti pragul. Recomandarea mea e sa vizitati site-urile specializate: cramanoastra.ro sau evinoteca.ro unde criteriile de cautare diversificate va vor ajuta sa gasiti mai usor vinul potrivit.

Dupa cum veti vedea, lista mea de recomandari cuprinde exclusiv vinuri rosii romanesti. A fost o alegere personala, bazata pe ideea ca in mod traditional iarna se consuma vinuri rosii, corpolente, extractive, ce insotesc cu succes meniurile cu carne de porc gatite cu ocazia Craciunului.

Pentru consumatorii cu cunostinte putine despre vin:
Vin sub 20 RON: Rapsod Merlot Ceptura Crama Rotenberg.

Vinuri intre 20 si 50 RON
: Caloian Cabernet Sauvignon Crama Oprisor, Pinot Noir Prestige Domeniul Coroanei Segarcea, Cocos Syrah 2009 Cramele Recas, Cadarca Reserve 2006 Wine Princess.

Pentru consumatorii cu cunostinte medii despre vin:
Vinuri intre 20 si 50 RON: Feteasca Neagra Origini Budureasca, Prince Mircea Vinarte, Menestrel Merlot 2007 Crama Rotenberg, Blaufrankis Nachbil.

Vinuri intre 50 si 100 RON
: Dragaica Rosie Crama Oprisor, Cantus Primus Cabernet Sauvignon Cramele Halewood, Syrah 2007 Nachbil, Solo Quinta Cramele Recas.

Pentru consumatorii cu cunostinte avansate despre vin:
Vinuri intre 50 si 100 RON: Cabernet Sauvignon Crama Oprisor, Feteasca Neagra 2008 Ancestral Crama Basilescu, Cuvee Charlotte 2007 SERVE, Novac Agricola Stirbey.

Vinuri intre 100 si 200 RON: Hyperion Feteasca Neagra 2008 Cramele Halewood, Prince Matei Vinarte, Cuvee Uberland Cramele Recas.  

Adaugă un comentariu

*

*