Premiile de excelenta Vinul.Ro 2010 – rezultate finale si interpretari personale

Pe 1 noiembrie au fost anuntate de catre revista Vinul.Ro rezultatele Premiilor de excelenta Vinul.Ro, eveniment ajuns la a doua editie. Lista e lunga si cuprinde peste 120 de vinuri, medaliate cu aur si argint, grupate in doua clase mari: HoReCa si retail. Cei interesati o pot studia pe indelete aici. Spre deosebire de editia de anul trecut, de aceasta data au fost introduse in degustare si o parte din vinurile din import prezente in restaurantele din Romania.Initiativa laudabila a celor de la Vinul.RO il vizeaza in primul rand pe consumatorul de rand care isi achizitioneaza vinurile din hypermarketuri si care pus in fata raftului trebuie sa aleaga un vin romanesc. Clasa “de mijloc” e vizata ceva mai putin, vinurile din categoria HoReCa prezentate degustatorilor reunind doar o parte din numele “grele” regasite in restaurantele si magazinele de specialitate. Nu in ultimul rand, rezultatele evenimentului intereseaza si din punct de vedere al marketingului, intrucat se simte necesitatea raportarii vinurilor romanesti la vinurile din import de pe piata interna.


Rezultatele degustarilor nu sunt neasteptate, ele reflectand in mare parte realitatea, insa intr-adevar exista cateva situatii care ridica semne de intrebare. Mi-am permis sa analizez rezultatele Premiilor de excelenta Vinul.RO si sa trag cateva concluzii personale. Nu am pretentia ca cineva sa-mi raspunda in vreu fel sau altul la acest articol, e vorba pana la urma de interpretarea personala a unui clasament.

La categoria HoReCa – vinuri albe medaliate cu aur, exista un singur ocupant, autohton: Riesling Italian Sirena Dunarii 2000, produs de Vinarte. Motiv de mandrie nationala, fara doar si poate. Personal cred ca e zona in care vor putea pe viitor sa se regaseasca mult mai multe nume, mai ales ca e vorba de un segment cu pretentiii in care producatorii/importatorii nu sunt constransi atat de mult de pret.

In lista vinurilor albe medaliate cu argint din clasa HoReCa am regasit destul de multe nume cunoscute autohtone: Cramele Recas (3 pozitii), Cramele Halewood (3 pozitii), Crama Garboiu (2 pozitii), Murfatlar (2 pozitii), Crama Oprisor (1 pozitie), Crama Budureasca (1 pozitie), Crama Stirbey (1 pozitie), Unicom Production (1 pozitie), Vincon Vrancea (1 pozitie), Senator Prodimpex (1 pozitie). In lista cu 25 de pozitii exista intr-adevar si vreo 2 producatori de-ai nostri, de care nu auzisem pana acum si care au reusit sa “fure” cate un argint in categoria vinurilor albe de HoReCa: Ecoterra si Ronivin. De curiozitate o sa caut vinurile lor. “Supriza” mea o reprezinta cvasi-absenta celor mai prezenti producatori din restaurantele romanesti: Murfatlar a prins doua medalii, Vincon Vrancea are una iar Jidvei si Cotnari lipsesc cu desavarsire. Dintre stranieri cel mai bine pare sa se fi descurcat Acorex Wine (din Moldova) – 2 pozitii, urmat la egalitate de Dragomir Winery Estate (Bulgaria), Nyakas Pince (Ungaria), San Pedro Vineyard (Chile) si Trapiche (Argentina), toti cu cate o pozitie. Pe viitor sper ca participarea vinurilor produse peste hotare sa fie comparabila cu numarul probelor autohtone pentru a avea o imagine cat mai corecta a ofertei din meniuri.

In categoria vinurilor rosii medaliate cu aur din clasa HoReCa, stam ceva mai bine decat la albe: Cramele Recas a prins doua pozitii cu Feteasca neagra Cocosul 2009 si Syrah Cocosul 2009 iar Crama Oprisor se poate mandri cu Dragaica Rosie 2008. Strainii au luat si ei doua pozitii: Bessa Valley Winery cu Enira 2006 si Vina Errazuriz cu Carmenere Errazuriz Max Reserva 2008. Din punctul meu de vedere la acest capitol situatia e un pic ciudata. Cramele Recas au luat aur pentru doua vinuri din gama Cocosul (care de altfel se gaseste si in retail) si nu au reusit sa-si impodobeasca mai stralucitor varful de lance: Cuvee Uberland (care dupa cum se poate vedea a luat doar argintul). La fel se intampla si cu bulgarii de la Bessa Valley care au luat aurul pentru Enira 2006, pe cand Enira Reserva 2006, un vin cotat ca fiind superior, a luat doar argintul.

Lista vinurilor rosii din HoReCa care au luat argint e ceva mai echilibrata din punctul de vedere al raportului dintre vinurile produse in Romania si vinurile importate. Ai nostrii si-au adjudecat nu mai putin de 18 medalii din totalul de 30, dupa cum urmeaza: SERVE Ceptura (3), Domeniile Sahateni (2), Wine Princess (2), Agricola Stirbey (1), Alcovin Macin (1), Cramele Halewood (1), Cramele Recas (1), Domeniul Coroanei Segarcea (1), Unicom Production (1), Vie-Vin Vanju Mare (1), Vinarte (1), Vinterra (1), Vitipomicola Samburesti (1) si WineRo (1). De cealalta parte importatorii au obtinut la aceasta categorie mai multe medalii de argint decat au reusit la vinurile albe: Bessa Valley Winery (3), Bodega Tobia (2), Teliani Valley (2), Concha Y Toro (1), Dragomir Winery Estate (1), Gallo Family (1), San Pedro Vineyard (1), Trapiche (1). Ca o nota personala cred ca in astfel de competitii, producatorii de vinuri din Romania ar trebui sa-si trimita cu predilectie vinurile superioare produse din soiurile autohtone, si ma refer aici in special la Feteasca Neagra. Dintre noutatile pe care m-am decis sa le incerc mi-am notat Saperavi-urile georgienilor de la Teliani Valley, Merlot Alira de la WineRO si Cuvee Alexandru Terra Romana 2007 a celor de la SERVE (nu stiu daca neaparat o noutate, dar nu am avut ocazia sa-l degust inca).

In afara vinurilor medaliate destinate HoReCa au mai existat numeroase vinuri ce au primit peste 80 de puncte insa nu au primit aceasta distinctie deoarece Regulamentul Concursului prevedea acordarea de medalii doar in limita a o treime din totalul probelor inscrise. Lista vinulor ce au ratat medalia cu brio e destul de cuprinzatoare pentru a o cita in intregime insa merita verificata in ideea in care vinurile mentionate aici pot reprezenta suprize placute.

Situatia nu a stat la fel de bine pentru vinurile din retail exclusiv romanesti. Nu s-au acordat medalii de aur decat pentru vinurile roze, variantele albe si rosii nereusind sa stranga minimul de 90 de puncte. In schimb, dupa cum s-a observat, pentru segmentul HoReCa nici nu a existat o categorie separata a rozeurilor asa cum s-a procedat pentru retail. Poate ca in privinta acestui lucru cei de la Vinul.Ro vor aduce cateva lamuriri.

Nu mai putin de 28 de vinuri albe romanesti destinate retail-ului au primit medalia de argint. Cramele Recas e producatorul cu cele mai multe pozitii la aceasta categorie: 6. Lista e completata de Jidvei (5 pozitii), Crama Oprisor (3 pozitii), Domeniile Tohani (2 pozitii), Senator Prodimpex (2 pozitii), Vinarte (2 pozitii), Budureasca (1 pozitie), Crama Ceptura (1 pozitie), Crama Telna (1 pozitie), Cotnari (1 pozitie), Domeniile Coroanei Segarcea (1 pozitie), Cramele Halewood (1 pozitie), Murfatlar (1 pozitie), Vinex Murfatlar (1 pozitie). Campion la capitolul cantitate, Jidveiul si-a mai dres din imagine, impunandu-se cu 5 vinuri de argint la retail, spre deosebire de colegul lui de banca, Cotnariul, care n-a reusit aceasta performanta, singurul vin al producatorului moldovean medaliat in cadrul Premiilor de Excelenta fiind Francusa de Cotnari din 2009.

Conform rezultatelor finale, singurele vinuri de peste 90 de puncte care se gasesc in retail sunt rozeurile. Din probele inscrise, doar trei rozeuri au reusit sa ia aurul la clasa “de-larg-consum”: Cabernet Sauvignon Calauza Rose 2009 de la Crama Oprisor, Burgund Schwaben Wein Rose 2009 de la Cramele Recas si Wine Princess Rose 2009 produs de Wine Princess. Nu le-am incercat, insa trebuie sa marturisesc ca nici nu ma prea atrage aceasta perspectiva.

Pe langa cele trei rozeuri din retail medaliate cu aur, s-au mai acordat alte sase medalii de argint vinurilor roze disponibile pe rafturile magazinelor. Dintre acestea, trei au fost demidulci (Busuioaca de Bohotin 2008Casa de Vinuri Husi, Pinot Noir Rose Halewood 2009Cramele Halewood si Busuioaca de BohotinVinia Iasi), doua demiseci (Maiastru Rose 2009Crama Oprisor si Merlot Rose V-Drinks 2009Cramele Recas) si doar unul sec (Vinul cavalerului Rose 2009SERVE Ceptura). Un singur comentariu: Busuioaca de Bohotin demidulce, aducatoare aminte de memorii nefaste din caminele studentesti? Se putea mai bine!

Numarul de vinuri rosii provenit din retail medaliate cu argint e net inferior celor din HoReCa: 19 in comparatie cu 30! Lider si la aceasta categorie e tot producatorul banatean Cramele Recas cu 4 vinuri, urmat de Cramele Halewood (3), Vinarte (3), Vincon Vrancea (2), Wine Princess (2), Crama Oprisor (1), Murfatlar (1), SERVE Ceptura (1), Vinex Murfatlar (1), Vinterra (1). Multe vinuri obtinute din Merlot si Cabernet Sauvingnon dar si din Feteasca Neagra. Marii perdanti al acestei categorii sunt Vincon Vrancea si Murfatlar care nu au reusit sa demonteze zicala conform careia cantitatea e invers proportionala cu calitatea.

Nu am facult inca totalul medaliilor pe care fiecare producator le-a primit, insa la o prima vedere cele mai multe medalii au fost obtinute de Cramele Recas cu un total de 18 medalii obtinute pentru vinuri prezente in aproape toate categoriile din ambele clase de prezentare – ceea ce spune destul de multe despre directia si viziunea companiei. Cramele Halewood, SERVE Ceptura, Vinarte sau Crama Oprisor, producatori cunoscuti pentru vinurile de calitate in trecut au demonstrat inca o data ca directia pe care au adoptat-o in urma cu cativa ani e una de bun augur si probabil ca vor continua in acelasi spirit. Relevant insa pentru producator este raportul dintre vinurile medaliate si cele trimise in concurs.

Pentru cumparatorul obisnuit rezultatele sunt importante in masura in care nu ii este indiferent ce vin pune pe masa si cat il costa. La acelasi pret rafturile ofera o varietate eterogena, cu surprize placute constand in vinuri cu un raport calitate-pret foarte bun dar si butelii a caror continut nu prea are vreo legatura cu vinul. Personal mi-am facut o lista cu vinuri/producatori pe care le/ii voi urmari atat in retail cat si in magazinele de specialitate sau in restaurante. Ramane de vazut cat de “adevarate” se vor dovedi rezultate Premiilor de excelenta Vinul.RO 2010 dupa ce le voi fi degustat.

Adaugă un comentariu

*

*