Curs introductiv in cultura si civilizatia vinului la Enoteca Millesime (ep. 3)

Iata-ne ajunsi la cea de-a treia sedinta a Cursului introductiv in cultura si civilizatia vinului organizat de Enoteca Millesime si sustinut de prof. Dorin Popa. Seara zilei de 15 noiembrie 2010 ne-a gasit la sediul Centrului de cultura si civilizatie a vinului din Oradea incercand sa descoperim cat mai multe din tainele vinului.

Tema principala a cursului teoretic a fost reprezentata de accesoriile pentru vin si de pasii ce trebuie urmati in momentul deschiderii unei sticle de vin. Am aflat care este diferenta dintre o sticla cu forma de tip bordeaux, burgund sau flute si pentru ce tipuri de vinuri se obisnuieste folosirea lor. De la forma sticlei am trecut apoi la sistemul de inchidere al buteliilor de vin: cu dop de pluta, cu dop sintentic, cu dop din pluta aglomerata sau cu dop metalic tip Pilfer Proof (sau Stelvin). Dupa dopuri a venit si randul tirbusoanelor: de la cele traditionale cu sistem de tip pargie pana la cele moderne ideale pentru deschiderea buteliilor foarte vechi. Paharele au fost urmatoarele luate la rand: de la clasicul pahar de degustare pana la cele mai noi aparitii de la Riedel sau Academia Luigi Bormioli. Nu au lipsit din prezentare decantoarele, carafele, palniile de filtrare, aparatele de vidare ale sticlelor sau antipicuratoarele.

Din punct de vedere al laturii practice, vedetele serii au fost cinci vinuri autohtone vinificate in roze. Conform legislatiei vitivinicole, vinurile roze produse in Europa se obtin exclusiv din struguri rosii. In ordinea degustarii ne-am intalnit cu Rose Ceptura 2009, Rotenberg (obtinut din Merlot), Busuioaca de Bohotin 2009, Budureasca, Terra Romana Rose 2009, SERVE (obtinut din Feteasca Neagra si Merlot), Rose Eclipse 2008, Crama Basilescu (obtinut dn Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra) si Tamaioasa Roza 2009, Domeniul Coroanei Segarcea (obtinut din Muscat Frontignan cunoscut si sub numele de Tamaioasa Roza).

1 comentariu. Adaugă un comentariu ↓

  1. Pingback: Vinurile de exceptie de la SERVE la Enoteca Millesime | Printre Vinuri

Adaugă un comentariu

*

*