Chianti Annata 2008, Castello Banfi

In primul rand trebuie sa le multumesc celor de la The Store pentru ca m-au desemnat castigatorul concursului lor saptamanal de pe facebook de saptamana trecuta. Premiul concursului reprezinta subiectului postarii de azi si totodata vinul primei duminici din noiembrie: Chianti Annata 2008 produs de Castello Banfi.

Inainte de a deschide sticla am facut cateva cercetari referitoare la vinul in cauza dar si la zona in care se produce. La drept vorbind, nu cred ca exista vreun pasionat de vin sau vreun om cu o cat de mica cultura generala care sa nu fi auzit de Chianti, probabil cel mai cunoscut vin produs in Italia, originar din Toscana. E drept si ca forma sticlei si ambalajul sub care erau comercializate vinurile din Chianti au devenit la un moment dat un simbol al vinului italian in general. In prezent zona in care se poate produce un vin D.O.C.G. Chianti e destul de vasta (peste 13.000 ha) si cuprinde 8 sub-zone: Colli Fiorentini, Chianti Rufina, Classico, Colli Aretini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montespertoli, Montalbano pe care producatorii le pot mentiona pe eticheta sticlelor de vin, cu conditia ca vinul imbuteliat sa fie obtinut doar intr-una dintre zonele mentionate. In plus, un Chianti trebuie sa fie produs in proportie de cel putin 75% din struguri Sangiovese, la care se pot adauga si alti struguri rosii precum cei autohtoni: Canaiolo Nero si Colorino (max 10%), sau internationali: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (max 25%). Incepand cu 1996 e permisa adaugarea si unor struguri albi: Trebbiano Toscano si Malvasia Bianca Lunga, care insa au fost interzisi in 2006 pentru varianta Chianti Classico. Arealul Chainti ascunde insa multe dedesubturi si poate pe viitor un articol sau o serie de articole dedicate acestei zone, cu referire in special la implicarile sistemului denumirilor de origine controlata cred ca ar fi binevenit.

Castello Banfi, Chianti Annata 2008

Conform producatorului – Castello Banfi, unul dintre cei mai mari producatori de vin cu sediul in Montalcino – Chianti Annata 2008 e un vin obtinut din struguri Sangiovese (90%) cu un mic adaos de Cabernet Sauvignon si Canaiolo Nero. Pentru ca e un vin tanar, care nu a vazut decat rezervoare de inox, am ales sa nu decantez vinul ci doar sa-l aerisesc pentru aproximativ o jumatate de ora. Din punct de vedere al aspectului, nimic iesit din comun: culoare rosie-rubinie inchisa, corpolenta medie, picioare lungi nu foarte lenese – vinul are 12,5% alcool. Nasul destul de retinut a scos la iveala arome dominant florale: viorele si boboci de trandafiri cu note de coacaze rosii si zmeura. Nici aici nimic surprinzator. Argumentul principal al vinului si motivul pentru care mi-a placut e legat de structura sa si de senzatia tactila pe care o lasa in gura. Un vin parca predestinat gastronomic, cu un corp frumos definit si cu tanini corespunzator integrati pe care i-am starnit ulterior cu un ciolan de porc la tava, desi in mod traditional ar fi mers mai degraba o bistecca fiorentina.

Se gaseste la The Store la pretul de 44 RON.

Adaugă un comentariu

*

*