In urma cu vreo doua luni aveam ocazia sa degust pentru intaia oara un vin bulgaresc: Enira Reserva 2006. Il primisem de la Andreea Duminicioiu in urma unei vizite la magazinul Origine din Cluj-Napoca. Dupa cateva saptamani, am revenit in orasul de pe Somes si am cumparat de la magazinul Origine un alt vin produs de Bessa Valley: Enira 2006.
O seara de sambata, o tava cu lasagna proaspat scoasa din cuptor si o vreme ploioasa au fost suficiente argumente pentru a deschide sticla de Enira 2006. Creat de vinificatorul francez Marc Dworkin, Enira 2006 e un cupaj aproape bordolez: Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot si Syrah. Dupa ce a stat o jumatate de ora la aerisit, vinul a ajuns in pahar. Culoare rubinie, lacrimi ce curg lenese pe cupa paharului, tradand concentratia generoasa de alcool (14.5%). Aromele primare isi fac numaidecat aparitia: cirese amare, fructe negre de padure (mure) dupa care in scena intra si gemurile de fructe: prune si capsuni. Gustativ si tactil poarta amprenta soiurilor din care e produs: strucutura robusta, cu taninuri virile si atingeri picante, insa usor dezechilibrat de prezenta alcoolului. Acest dezechilibru cauzat probabil din cauza ca in timpul aerisirii temperatura vinului a urcat cateva grade m-a determinat sa revin asupra vinului a doua zi. Servit la temperatura potritivita, am sesizat noi arome, de piper verde si glazura de cacao, precum si atingeri ceva mai blande si mai catifelate. Finalul e lung si condimentat.
Costa in jur de 50 de RON, se gaseste in magazinele specializate de vin (Origine si Crama Noastra din Cluj-Napoca, Enoteca de Savoya din Timisoara etc.) dar si in reteaua de hypermarketuri Real.
Pingback: Merlot Alira 2009, WineRo – Printre Vinuri