Wiener Gemischter Satz Classic 2009, Rotes Haus

Vinul din ultima duminica a lunii august 2010 a venit din capitala Austriei, Viena. E un Wiener Gemischter Satz produs de crama Rotes Haus din struguri culesi din cea mai buna podgorie a Vienei: Nussberg.

Dat fiind ca vinurile Wiener Gemischter Satz sunt prin definite vinuri in care primeaza expresia terroir-ului, cred ca e musai sa scriu cateva vorbe despre zona din care provin. Solul din podgoria Nussberg are structura actuala caracterizata de straturi de flis, peste care s-au suprapus straturi de argila si pietris, toate cu un bogat continut de calcar. Din punct de vedere climatic, Nussberg-ul se bucura de o pozitie privilegiata influentata de Dunare, Padurile Vienei si climatul Panoniei. Dunarea si Padurile Vienei mentin temperatura scazuta pe timpul noptii iar climatul Panonic asigura caldura si umiditate scazuta de-a lungul verii dar mai ales toamna, inainte de perioada recoltarii struguruilor. 

Crama Rotes Haus, condusa de Hans Schmid, face parte din noua generatie de producatori de vinuri ai Vienei. Primul vin marca Rotes Haus a fost imbuteliat in 2003, fiind promovat inca de la inceput soiul reprezentativ – Grüner Veltliner precum si stilul traditional vienez de vinificare – Wiener Gemischter Satz. Vinurile produse de Rotes Haus se obtin se obtin doar din strugurii culesi din viile plantate in Nussberg, dorinta proprietarului fiind aceea de a reda cat mai mult din terroir-ul Nussberg-ului.

Wiener Gemischter Satz Classic 2009 este obtinut din patru soiuri de struguri albi: Pinot Blanc, Pinot Gris, Neuburger si Traminer. In pahar vinul e limpede, are o culoare galben-pai cu reflexii verzui si o usoara perlatie. Nasul e complex variind de la arome vegetale de fan proaspat cosit la arome de fructe: lamai, mere verzi si pepene galben. Mi-am amintit pentru cateva momente de Cramposia Selectionata de la Agricola Stirbey sau de Aligote-ul de la Gramma / Casa Olteanu. O data gustat insa vinul iti dezvaluie adevarata fata a terroir-ului: mineralitatea. Aceasta caracteristica a Nussberg-ului e dublata de o aciditate placuta, foarte bine integrata, si de un gust sarat ce imi aminteste de briza marii. Finalul e mediu, in gura persistand senzatia de mineralitate. Nu l-am asezat langa vreun preparat culinar, insa daca as face-o m-as orienta spre peste gatit in crusta de sare.

Pentru cine viziteaza Viena pe timpul verii, sau toamna, cand vantul cald ce bate dinspre campia Panoniei creaza acea “vara indiana”, Wiener Gemischter Satz Classic 2009 de la Rotes Haus e o alegere cum nu se poate mai potrivita. Costa in jur de 8-9 euro.

Comentariile sunt dezactivate.