Am devenit interesat de vinurile austriece si de cele vieneze in special, in urma cu cateva saptamani, cand ajunsa in capitala Austiei, sotia mea m-a intrebat ce vinuri sa-mi cumpere. Cum nu stiam mare lucru despre vinurile austriece, auzisem doar de Grüner Veltliner, am inceput sa ma documentez mai serios in ceea ce priveste soiurile traditionale austriece si sistemul de clasificare al denumirilor de origine. Asa am descoperit vinul Wiener Gemischter Satz.
Ce e Wiener Gemischter Satz? Un iubitor de vin din Viena ar raspunde ca e cea mai sincera, traditionala si directa expresie a terroir-ului vienez. Cum nu se poate mai adevarat.
Inainte de toate Gemischter Satz e un stil traditional vienez de a face vin, denumirea insasi facand trimitere la modul de producere a vinului; o incercare de traducere a Gemischter Satz ar fi “Stil Combinat”. Plantarea vitei de vie se face amestecat, pe anumita parcela fiind plantate mai multe soiuri, recoltarea si presarea strugurilor facandu-se la comun. Acest stil traditional de vinificare e caracteristic gospodariilor mici, de la tara, in care nu predomina un anumit soi de struguri, ci mai multe, plantate impreuna si culese toate de-odata, de obicei intr-o singura zi. Asa se face ca in componenta unui Wiener Gemischter Satz intra diverse soiuri de struguri cu diferite grade de maturiate. Iata de ce intr-un Wiener Gemischter Satz primeaza expresia terroir-ului si mai putin caracteristicile unui anumit soi de struguri.
Cate soiuri intra in componenta unui Wiener Gemischter Satz? De la trei la douazeci! Cei mai multi producatori nici nu specifica pe eticheta sticlei soiurile de struguri din care au obtinut vinul. Iar daca totusi o fac, proportiile in care diferitele soiuri intra in componenta unui Wiener Gemischter Satz nu sunt dezvaluite. Probabil pentru ca nu sunt cunoscute nici macar de producatori. Din aceasta cauza vinurile Wiener Gemischter Satz nu fac parte dintr-un sistem al denumirii de origine controlata. Singura particularite pe care am observat-o e ca se folosesc doar soiuri de struguri albi: Neuburger, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Grüner Veltliner, Traminer, Riesling etc.
In mod traditional, vinurile Wiener Gemischter Satz se serveau in localurile de tip Heuriger din Viena. Insa, in 1960 dupa introducerea sistemului de clasificare cu denumiri de origine contralata producatorii de vin din Viena au inceput sa renunte la aceasta modalitate traditionala de producerea a vinului. Vinurile Gemischter Satz au revenit in actualitate la inceputul anilor 2000 cand mai multi producatori au inceput sa scoate pe piata vinuri cu denumirea Wiener Gemischter Satz. Pentru a sustine aceasta traditie, patru producatori de vin din Viena (Fritz Wieninger, Richard Zahel, Michael Edlmoser si Rainer Christ) s-au asociat si au format grupul Wien Wein. In incercarea de a stabili un standard de calitate pentru aceste vinuri traditionale, grupul Wien Wein a propus mai multe reguli ce se trebuie respectate pentru ca un vin produs in Viena sa poarte denumirea Wiener Gemischter Satz.
Pingback: Wiener Gemischter Satz Nussberg 2010, Zahel | Printre Vinuri
Pingback: Wiener Gemischter Satz Classic 2009, Rotes Haus | Printre Vinuri
Pingback: Saptamana filmului austriac @ CCMO, Oradea | Printre Vinuri