Graševina 2007, Iločki Podrumi

Vinul din aceasta duminica de august mi-a fost daruit de un prieten la intoarcerea sa din concediul petrecut in Croatia. Nefiind un cunoscator al limbii croate, sau al limbilor slave in general, singurul lucru pe care l-am inteles de pe eticheta a fost ca respectiva sticla provine de la crama Iločki Podrumi. Si asta doar pentru ca, in satul bunicilor mei, de la poalele muntilor Codru Moma, pivnitelor li se spune podrom.

O scurta punere in context. Crama Iločki Podrumi se afla in orasul Ilok, in regiunea viticola Srijem, situata in estul Croatiei la granita cu Serbia. Traditia viticola dateaza in aceasta regiune de pe vremea ilirilor, insa cei care au inceput sa-i puna in valoare potentialul au fost romanii, care construiesc aici orasul Cuccium. Producatorii de la Iločki Podrumi se mandresc cu vechimea traditiei viticole, imparatul roman Probus fiind mentionat pe eticheta sticleica fiind cel dintai promotor al viticulturii in aceasta zona. Dupa perioada evului mediu, caracterizata de migratii si invazia imperiul otoman, orasul ajunge in stapanirea familiei italiene Odeschalchi. Acestia duc traditia viticola mai departe, plantand vite nobile si imbuteliind vinul produs la Ilok, care ajunge la sfarsitul secolului XIX pe masa regalitatii britanice. In prezent, compania producatoare – Iločki Podrumi este una dintre cei mai mari producatori de vin din Croatia imbuteliind anual peste 4 milioane de litri de vin. Lista lor cuprinde in special vinuri albe: Traminer, Graševina, Chardonnay, Pinot Blanc, Riesiling de Rin.

Graševina este numele croat al strugurilor regasiti in viticultura romana sub numele de Riesling Italian. In traducere, grašak inseamna bob de mazare, denumirea graševina derivand din asemanarea boabelor de strugure verzi, necoapte, cu cele ale legumei.

Sticla de vin ce mi-a fost daruita face parte din gama premium a producatorului Iločki Podrumi, asa ca ma asteptam la o Graševina ceva mai expresiva decat ce intalnisem pana acum la fratii ei de pe plaiuri mioritice. Culoare galben-aurie cu tente verzui si o foarte fina perlatie, semn ca vinul are ceva aciditate. Primul nas scoate la iveala arome proaspete, ierbale. Evolutia trece dinspre zona florilor de tei si a socului ajungand in zona fructelor: mere verzi, lamai, pere, urmate de adieri de pepene galben, finalul lasand loc unor arome lemnoase. Are o aciditate vioaie, sprintara, post-gust-ul fiind usor amarui.

Graševina 2007, Iločki Podrumi

Il recomand mai degraba ca pe un vin gastronomc, in special datorita aciditatii. Eu l-am asezat langa o portie de pulpe de pui la gratar, cu cartofi copti in jar, acoperiti cu felii de cascaval de Penteleu.

Adaugă un comentariu

*

*