In urma cu doua saptamani, cu ocazia lansarii noilor vinuri de la Budureasca la Enoteca Millesime, aveam sa intru in posesia unui vin pe care il vanam de mai multa vreme, dar care nu era de gasit in retail-urile oradene: Fumee Blanc 2008 produs de crama Budureasca. Citisem notele de degustare ale acestui vin pe blogurile lui Cezar Ioan, George Mitea si Razvan Jurca si devenisem curios. Un cupaj de Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian cu arome tipice si totusi nici unul dintre cei ce-l degustasera nu pomenea de vreo nota de fum. Si atunci de ce ii zice Fumee?
Denumirea de Fumé Blanc a fost introdusa pentru intaia oara in 1968 de catre Robert Mondavi – un vinificator din California, ce avea sa puna regiunea Napa Valley pe harta mondiala a podgoriilor. La vremea aceea Sauvingnon Blanc-ul era un vin cu o proasta reputatie in California, fiind dispretuit pentru gustul puternic ierbal si pentru agresivitatea aromelor. In incercarea de a atenua aceasta agresivitate Mondavi a invechit vinul obitnut din struguri Sauvignon Blanc in baricuri de strejar. A lansat vinul sub denumirea de Fumé Blanc, ca o aluzie la Pouilly-Fumé – un vin cu denumire de origine controlata ce se produce in regiunea viticola franceza Valea Loarei (Val de Loire) din struguri Sauvignon Blanc si care datorita solului calcaros din acea zona are o aroma de fum sau praf de pusca. Fumé Blanc-ul lui Robert Mondavi a avut un impact atat de puternic si a fost atat de apreciat incat in scurt timp denumirea de Fumé Blanc avea sa o inlocuiasca pe cea de Sauvignon Blanc. In California zilelor noastre, Fumé Blanc e denumirea generala a vinurilor obtinute din struguri Sauvignon Blanc, chiar daca nu toate vinurile obtinute din respectivul soi de struguri se invechesc in baricuri de stejar.
Revenind la Fumee Blanc 2008 de la Budureasca, avem de a face cu un cupaj de Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian, vinificat demisec, invechit in baricuri de stejar romanesc si frantuzesc timp de doua luni. Culoarea e limpede, galbuie, cu tente verzui. La primul nas se simt aromele de fructe galbene, carnoase, dense: pere bine coapte, pepene galben. Urmeaza ananas, caise, stejar, vanilie si undeva acolo in spate isi face simtita prezenta si o adiere de lemn ars si fum. Voilà le fumée! In gura e plin, restul de zahar conferindu-i acea senzatie de corpolenta si echilibrand cu succes aciditatea.
Asadar un cupaj agreabil, facut dupa reteta lui Mondavi si care pe buna dreptate isi merita titulatura de Fumé/Fumee Blanc. Costa in jur de 20 de RON, poate un pic peste, dar nu l-am gasit pana acum la hypermarket. In schimb se gaseste la magazinele de specialitate VinExpert (Bucuresti) si Crama Noastra (Cluj-Napoca).
Pingback: Fume 2009, Crama Budureasca | Printre Vinuri
In aceasta toamna intamplator am gasit intr-un restaurant budureasca fume blanc 2008 demisec. Din tot ce era expus am ales vinul mentionat. Un vin extraordinar, cu un gust si buchet deosebit. De atunci tot am cautat acest vin, dar cu regret nu am mai gasit; i-am intrebat chiar si pei cei de la restaurant de unde l-au aprovizionat, dar…. . Am incercat budureasca fume demisec, dar nu se ridica la nivelul calitativ al fume blanc. Sunt foarte interesat sa achizitionez fume blanc 2008, sau fabricatie alt an. Daca aveti in stoc va rog sa-mi comunicati. Va multumesc!
Pingback: Origini: Shiraz 2011 si Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca | Printre Vinuri