Joi seara, am dat curs invitatiei adresate de catre Enoteca Millesime si am avut placerea sa particip la una dintre cele mai solicitante degustari organizate pana acum la Centrul de Cultura si Civilizatie a Vinului. In centrul atentiei s-au aflat de aceasta data doua produse complementare. Pe de o parte – in pahare – au fost vinurile celor de la Budureasca, un producator relativ tanar pe piata de vinuri premium din Romania, insa asa cum avea sa o dovedeasca si degustarea, un producator ce crede ca vinul reprezinta “respectul pentru client”. Pe de alta parte – pe platouri – au fost tartinele cu crema de trufe aduse de catre cei de la Asociatia Cautatorilor de Trufe din Ardeal.
Prezentarea vinurilor, a arealului (Valea Budureasca – Dealu Mare, Tohani) si a producatorului a fost facuta de sommelierul Sergiu Nedelea, probabil cel mai cunoscut sommelier din Romania, ce i-a avut alaturi pe Manole Gheorghe (unul dintre cei trei investitori ai S.C. Budureasca S.R.L.) si Mihai Ion (director de vanzari la nivel national al societatii producatoare), in vreme ce despre trufe a vorbit Fekete Atilla, director al Asoctiatiei Cautatorilor de Trufe din Ardeal. Asociatia isi are concentrata activitatea in special in zona Alesdului.
Vinurile celor de la Budureasca au aparut pe piata in urma cu un an, dupa ce societatea a fost preluata de catre Sebastian Ghita (Asesoft) de la firma Rotherfield Properties Ltd Jersey. S-a trecut la construirea unui brand, care are ca imagine efigia unui nobil dac, un tarabostes, devenit simbol al arealului Valea Budureasca, zona fiind cunoscuta pentru numeroasele situri arheologice. In prezent, societatea comercializeaza doua game de vinuri: una destinata zonei de retail – gama Budureasca si una destinata segmentului horeca – gama Origini.
Degustarea a inceput cu o Feteasca Alba din 2009, ce nu a aparut inca pe piata, fiind prezentata incognito, intr-o sticla cu eticheta provizorie. Un vin proaspat, cu arome de citrice si pere, cu o aciditate ridicata – aproape frizzante, vinificata de catre Stephen Donnelly intr-un stil aparte ce imbina fructozitatea caracteristica a Lumii Noi cu expresia directa a terroir-ului Lumii Vechi.
A urmat Rose-ul din 2009, un vin inca nelansat, obtinut din Busuioaca de Bohotin si Merlot, un demisec foarte fin, in care aroma de trandafir e dublata de cea de zmeura. Asocierea gastronomica recomandata a fost surprinzatoare: tartine cu pasta de trufe proaspete.
O data incheiata reprezentatia juniorilor si-au facut aparitia si adevaratii reprezentanti ai zonei Dealu Mare. Noutatile nu au incetat sa apara: am avut privilegiul de a degusta in avampremiera un Cabernet Sauvignon din 2008 – un vin tanar si taninos, cu arome de cirese si visine amare, ce s-a imprietenit fara prea multe formalitati cu feliile de sunca de pe platou. I-a urmat fratele mai mare, din gama Origini, un Cabernet Sauvignon din 2007, decantat in prealabil pentru a-si pune in valoare aromele complexe de fructe negre, stejar si vanilie. Replica gastronomica a venit din partea tartinelor unse cu pasta de trufe si vanat. A rezultat o explozie de arome in urma careia papilele mele gustative nu si-au mai revenit, urmatoarele vinuri, Feteasca Neagra 2007 din gama Origini si Reserva 2006 fiind degustate mai putin cu mintea si mai mult cu sufletul.
Finalul a apartinut unei fantastice Tamaioase Romanesti editia 2007 din gama Origini, ale carei arome de soc, tamaie si busuioc ne-a pus pe ganduri daca nu cumva o idee revolutionara ar fi aceea de a imbutelia Tamaioasa Romaneasca sub forma de parfum.
Pingback: Fumee Blanc 2008, Budureasca | Printre Vinuri
Pingback: Origini: Shiraz 2011 si Cabernet Sauvignon 2011, Budureasca | Printre Vinuri
Pingback: Fume 2009, Budureasca | Printre Vinuri