Crama Oprisor: Sherpium si Erotikon la Enoteca Millesime

Vineri, 9 iulie, la invitatia celor de la Enoteca Millesime, am avut placerea sa particip la degustarea unei noi game de vinuri ce urmeaza sa fie lansata de Crama Oprisor: Sherpium. Alaturi de gazdele Centrului pentru cultura si civilizatia vinului, d-l prof. Dorin Popa si Cristian Drimba, s-a aflat Florin Ionescu, director de vanzari al Cramei Oprisor pentru zona de Vest.

Dupa prezentarea podgoriei (arealul Scorila – Oprisor, jud. Mehedinti), a companiei producatoare (Carl Reh), precum si a vinurilor deja existente pe piata (Val Duna, Caloian, La Cetate, Cupola Sanctis, Erotikon etc) a urmat si prezentarea noilor vinuri: gama Sherpium. Imbuteliata in sticle a caror forma e mai putin specifica industriei vinului si mai degraba parfumurilor sau lampilor cu petrol, Sherpium cuprinde 3 vinuri: Tamaioasa Romaneasca, Cabernet Sauvignon vinificat alb (!) si Merlot. Conform reprezentantului Cramei Oprisor conceptul ce sta in spatele acestei serii este unul ce asociaza imaginea femeii ce se metamorfozeaza in sarpe cu cea a arealului Olteniei, cunoscut pentru plantatiile de maci din care se obtine opiumul. Forma de prezentare a vinurilor sta sub semnul zodiei Arta-Vin-Eros, sticlele fiind livrate in cutii de carton de forma cubica ce contin pe langa sticla de vin, 6 fotografii cu nuduri realizate de catre Cristina Garabetanu.

Si acum vinurile:

Tamaioasa Romaneasca – culoare galben-pal, verzuie, cu arome florale, de iarba proaspat cosita si flori de soc, postgust mediu-lung.

Cabernet Sauvignon – primul vin din acest soi vinificat in alb (felicitari doamnei Veronica Gheorghiu!), are o culoare fina ce nu aminteste mai deloc ca e facut din struguri rosii, un vin mineral, proaspat, cu arome de citrice si cu o aciditate buna.

Merlot – culoare vie, nas cu arome de cirese si coacaze rosii, in gura se simt taninii tineri si iuti, postgusul fiind unul condimentat.

Incalzirea fiind facuta, in scena au intrat si doua dintre vinurile-vedeta ale Cramei Oprisor: Syrah si Cabernet Sauvignon din gama Erotikon. Vinurile au stat ceva timp la aerisit insa nu au fost carafate, fapt ce cred ca le-a stirbit din “reprezentatie”: nu au fost atat de “hard” pe cat ma asteptam eu. Intai a fost servit Syrah-ul: un prim nas dominat de arome de fructe de padure si condimente, dublat de ciocolata, lemn si putin fum, placut catifelat si iute pe final. Incheierea i-a apartinut Cabernet Sauvignon-ului, un vin realizat prin cupajarea a nu mai putin de 24 de Cabernet Sauvignon-uri, un vin corpolent, cu personalitate, dominat de tanini agresivi, barbatesti, cu arome de coacaze negre.

Concluzii:

Gama Sherpium cuprinde vinuri bune, de o calitate peste medie, originale, ce se doresc a fi apreciate alaturi de o poveste cel putin la fel de interesanta. Nu cunosc data la care vor intra in magazinele de specialitate dar cu siguranta prezenta lor vor fi remarcata pe rafturi. Si poate si in pahare.

Pezenta de ceva vreme pe piata, gama Erotikon se incadreaza in segmetul vinurilor premium, ce doresc sa socheze si ramana in memoria consumatorului atat prin calitatea continutului cat si prin ilustratiile indraznete. Syrah-ul si Cabernet Sauvignon-ul s-au comportat asemeni unui cuplu complementar, Syrah-ul evidentiind latura feminina in timp ce Cabernet Sauvignon-ul pe cea masculina. Nu am avut ocazia sa gust Merlot-ul insa presupun ca personalitatea sa se integreaza foarte bine in acest menaje-a-trois denumit Erotikon.

Adaugă un comentariu

*

*