El Emperador: Cabernet – Carmenere 2007, GCF

Date fiind conditiile meteorologice si avertizarile cu cod galben (venite din partea meteorologilor romani) sau rosu (venite din partea meteorologilor maghiari) pentru regiunea Crisanei, am hotarat ca duminica asta sa fie una caracterizata de activitati sedentare cum ar fi vizionatul emisiunilor culinare (Jamie Oliver), culturale (Garantat 100%) sau a filmelor ce vor urma sa ruleze la TIFF 2010.

Toata atmosfera asta “cosy” m-a determinat sa scot de la hibernat un vin rosu chilian pe care il achizitionasem cu ceva timp in urma din Real. Cred ca in ultimii ani am incercat aproape toate vinurile chiliene ce se gasesc la Real (in special Real Episcopia din Oradea) si spre bucuria mea s-au dovedit a fi in mare parte surprinze placute. Misiones de Rengo, Vina Mar, Santa Helena sau Cono Sur sunt doar cativa dintre producatorii chilieni ai caror vinuri din categoria entry-level s-au remarcat printr-un raport calitate/pret de invidiat. Am hotarat asadar sa incerc El Emperador. Produs in 2007 in regiunea viticola Valle Central (sau Central Valley), cupajul de Cabernet Sauvignon – Carmenere, e rezultatul muncii celor de la GCF (Grands Chais de France) cunoscuti mai ales pentru gama J.P. Chenet.

In pahar nu s-a prezentat tocmai elegant, neetalndu-si la inceput “picioarele” pe care mi-as fi dorit sa le vad, in ciuda unui procentaj de alcool de 13%. Culoarea nu foarte limpede era dominata de tonuri neplacute de brun-roscat. Aceste straie de cenusareasa au fost lepadate progresiv, intr-un final vinul dezvelindu-si picioarele lungi si o culoare rubinie. Dupa o aerisire de mai bine de o ora, primul nas a scos la iveala miresme de fructe negre – coacaze negre si visine amare – dezechilibrate de un iz alcoolic, mai apoi, nasul evoluand spre dulceata de capsuni si ciocolata amaruie. In gura se simt aceleasi senzatii acrisoare-amarui, dublate insa de tanini agresivi si de un alcool lasat liber sa arda papilele. Postgust intens si lung.

Un vin mai degraba gastronomic, sustine bine un platou cu “porcarii” si nu se da in laturi nici de la a-si masura puterile cu vreo branza mai grasa. Cu toate astea, pentru un vin chilian nu e cea mai fericita alegere, colegii lui de raft si de pret oferind mult mai multa eleganta, echilibru si satisfactie.

Pret: undeva intre 17 si 20 RON.

Adaugă un comentariu

*

*